Prohledat tento blog

pátek 17. září 2010

Hokejová extraliga mistrů světa zvedá oponu


Léto se nezadržitelně chýlí ke svému ke konci a o slovo se znovu hlásí hokej. Rozbíhá se už 18. ročník samostatné české extraligy, která zatím poznala pouze 7 vítězů. Zopakuje někdo z dřívějších mistrů své kralování, nebo přenechá žezlo někomu úplně jinému? Extraligový kolotoč začíná v pátek 17. září a ponese nový název – Tipsport extraliga. Staronový generální partner elitní tuzemské soutěže střídá po třech letech společnost O2 Telefónica. Nejvyšší hokejová liga země mistrů světa nabídne znovu stejnou porci 52 kol. Na prahu nového ročníku stojí 14 stejných účastníků jako loni, protože Mladá Boleslav znovu zachránila svojí extraligovou příslušnost v baráži. Stejně jako v minulé sezoně první šest mužstev postoupí přímo do čtvrtfinále, celky na 7.-10. místě svedou boje o dvě volná čtvrtfinálová místa v předkole play off. Nejhorší čtyři týmy po základní části čekají existenční bitvy ve skupině o udržení, po které bude poslední 14. tým hájit svojí extraligovou příslušnost v baráži s vítězem první ligy. Tipsport extraliga nabídne také několik změn v pravidlech. Například trestné střílení vykoná hráč, který byl faulován nebo sudí není povinen přerušit hru, když byl gólman zasažen do masky pukem. Pikantní novinkou je také ozvučení rozhodčích, takže diváci uslyší výměny názorů mezi sudími a hráči.
Pojďme se nyní podívat na všech 14 účastníků Tipsport extraligy trochu podrobněji.

HC PLZEŇ 1929
Ambiciózní plzeňský celek a držitel Prezidentovy trofeje si klade i letos nejvyšší mety. Hrající generální manažer Martin Straka tentokrát prožil klidnější léto než před rokem, kdy jeho klub balancoval nad propastí zániku. Indiáni si v loňské sezoně po skvělém tažení dlouhodobou soutěží sáhli na samotný vrchol a se 106 body vyhráli suverénně základní část. Jenže v play-off ztratili dobře rozehranou sérii s Libercem a místo útoku na titul prožila parta okolo Martina Straky hořký konec. V kádru Západočechů došlo k několika výrazným změnám. Po návratu Pöpperleho do pražské Sparty angažovali Západočeši zkušenou dvojici Přikryl-Salfický. Jak napověděly přípravné duely, sezonu začne na postu jedničky Petr Přikryl. Svou úspěšnou plzeňskou misi ukončili všichni tři Kanaďané, do ruské KHL odešel okusit štěstí mistr světa Vampola. Chybět bude i expres Martin Adamský, který se s modrobílým dresem rozloučil po dlouhých devíti letech. Odešel také nejproduktivnější bek loňské extraligy Benda. Ofenzivu Západočechů by mělo znovu táhnout duo Straka, Vlasák. Nestárnoucí plzeňský patriot Martin Straka je v 38 letech skutečně extratřída. V minulém ročníku ho trápilo zranění, ale i tak nastřádal v 35 kláních impozantních 43 bodů. Tomáš Vlasák se loni stal s 52 kanadskými body nejproduktivnějším indiánem. V Plzni si také hodně slibují od angažování hned pěti zámořských hráčů. Američané Langsfeld s Johnsonem a kanadské trio Lammers, Slaney a St. Pierre by měli přinést do týmu nejen pravý zámořský důraz. Dvojice Slaney, Langfeld se totiž pyšní bohatou kariérou v nejprestižnější hokejové lize planety – v NHL. Hlavní devízou modrobílých bude bojovnost, důraz, agresivita a matador Martin Straka. Hokejisté z města piva povzbuzeni výhrou letního Tipsport Cupu patří znovu k favoritům soutěže.

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
Loňský semifinalista a kat plzeňských nadějí v play-off by se znovu po roce rád podíval do semifinále. Liberecký celek na počátku minulé sezony tápal, v jednu chvíli se dokonce propadl na 13. místo. Mužstvo z pod Ještědu se ale nepoložilo a začalo se drápat výš. Základní část uzavřeli Kalousovi svěřenci na 8. místě a po postupu přes budějovický Mountfield v dramatickém pětizápasovém předkole tygři dokonale otočili nepříznivě se vyvíjející sérii s Plzní. Až v semifinále se museli sklonit před suverénními Pardubicemi v čele s živoucí legendou Haškem. Kádr Bílých Tygrů před sezonou opustil expres Bartovič a někdejší naděje českého hokeje Nedorost, oba dva pohltila nenasytná KHL. Managementu se za ně podařilo získat dva vyhlášené ostrostřelce – Hořavu s Kudrnou. Do týmu se také stěhovali důrazný Tomáš Vak a talentovaný kladenský bek Trončinský. Roli brankářské dvojky zastane mladík Tomáš Vošvrda. Naopak vale dali klubu Pavel Kašpařík či obránci Richard Jareš a Tomáš Harant. Přestože pod Ještědem přišli o řadu kvalitních hokejistů, může znovu dobře poskládané liberecké mužstvo myslet i letos na přední příčky.

BK MLADÁ BOLESLAV
Bruslařský klub ani ve své druhé sezoně mezi elitou neoslnil. Úvod soutěže sice neměl špatný, dlouho se pohyboval ve středu tabulky, jenže v závěru soutěže totálně selhal. Boleslavský celek opět po roce spadl do baráže, přestože vstupoval do skupiny o udržení ze 13. příčky se čtyřbodovým náskokem na poslední Kladno. Zisk pouho pouhých 7 bodů ve 13 střetnutích odsoudil Bruslařský klub znovu po roce k barážové detektivce. Svojí extraligovou příslušnost však Středočeši v zápasech pravdy s Chomutovem uhájili. Předsezonní cíl v Boleslavi je tak více než zřejmý - konečně se vyhnout existenčním starostem. Vedení klubu tentokrát přistoupilo k radikálnějším krokům. Během letní přestávky se z Boleslavi poroučeli veteráni Jiruš, Král a Sup. Boleslavským se ale podařilo udržet svůj klenot – gólmana Marka Schwarze. Základní stavební kámen boleslavského týmu zůstává i nadále v Bruslařském klubu. Klub angažoval produktivního centra Tomáše Divíška, z Plzně přišel na hostování bojovník Matějovský. Defenzivu vyztužil ostřílený Marušák. V Boleslavi se také drželi trendu posledních měsíců a přilákali dva zámořské hokejisty – Duncana Milroye a Darrella Heye. Středočeský celek znovu nepatří mezi top mužstva, ale i tak by se v silné konkurenci mohl konečně zbavit Černého Petra.

HC BENZINA LITVÍNOV
Hokejisté Litvínova rozhodně v posledních sezonách nebudí u soupeřů hrůzu. Krušnohorci podávali velice nevyrovnané výkony i v sezoně 2009/2010, ale nakonec se prokousali na poslední postupové místo do předkola play-off. Tam však Chemikům vystavila stopku pražská Slavia v čele s nezadržitelným Červenkou. Po návratu olympijských vítězů Reichela a Šlégra hlásil klub útok na titul, jenže realita byla výrazně odlišná. Před novým ročníkem Litvínov nelze považovat za adepta na play-off. Mužstvo šlo v přípravě od porážky k porážce, navíc se v novém ročníku musí obejít bez zmíněných tahounů Reichela se Šlégrem. Oba dva oznámili v létě konec kariéry, Robert Reichel ale na střídačce zůstává v roli hlavního trenéra. Kromě zadáka Jareše žádné posily v litvínovském kádru nenajdete, naopak odešel pilíř obrany severočechů Pilař (CSKA Moskva) a dlouholetý člen litvínovské defenzivy Petr Punčochář (Vítkovice). Tým zkoušel produktivního Slováka Faitha, ale ten na testech neuspěl. Na poslední chvíli získali Chemici na hostování do konce sezony plzeňského hračičku Kracíka. Klíčovými muži výběru z podkrušnohoří jsou šikovný František Lukeš a bratranci Hüblovi. Ti drželi v sezoně 2009/2010 litvínovské akcie nad vodou. Střelec Viktor loni zatížil konto soupeřových gólmanů 26 zásahy, na brankáři Jaroslavovi stojí a padají výsledky Chemiků. Oslabený severočeský tým letos rozhodně nepatří mezi kandidáty na postup do play-off.

HC EATON PARDUBICE
Obhájce titulu z Pardubic patří i v sezoně 2010/2011 mezi největší kandidáty na titul. Ale jak už si fanoušci na východě Čech zvykli, po úspěšné sezoně přichází útlum. Po posledním mistrovském titulu v sezoně 2004/2005 přišlo zklamání v další sezoně, tehdy nepostupové 9. místo. Stejně tomu bylo i po zisku stříbrných medailí v sezoně 2006/2007. Rok po prohraném finále nechodili fanoušci v Pardubicích na play-off, nýbrž na nově zavedenou skupinu o udržení. Před minulým ročníkem byla na Východočechy upírána pozornost kvůli angažování legendárního Dominika Haška. 45-letý brankář se však brzy zranil a Eaton se musel spoléhat na umění mladičkého Růžičky. Ten však v silné konkurenci výborných gólmanů obstál a Východočeši vstupovali do vyřazovacích bojů ze třetí příčky. V play-off Pardubice demonstrovali svojí sílu a po prohraném prvním utkání v sérii s Třincem už pardubický expres nevykolejil. Postupně vymazali z ledu Třinec 4:1, Liberec 4:0 a Vítkovice 4:0. Úctyhodná bilance 12 vyhraných zápasů v play-off v řadě nemá v našich luzích a hájích obdoby. Po spanilé jízdě a bujarých oslavách se však Pardubicích musejí vypořádat s odchody největších strůjců úspěchu. V požehnaných 45 letech odešel ukazovat své umění do KHL Dominik Hašek. V Pardubicích tak uvítali návrat ztraceného syna Adama Svobody, který se vrací domů po letech ztrávených v zahraničních soutěžích. Obranu úřadujícího mistra vyztuží pětinásobný světový šampion František Kaberle, který se nedohodl na podmínkách kontraktu v Kladně. Mezi klíčové muže defenzivy úřadujícího mistra má patřit i Slovák Mezei. Změna nastala i na postu trenéra, kde Václava Sýkoru vystřídá ambiciózní Josef Jandač. V Pardubicích znovu touží po úspěchu, ale jak se podařilo zacelit mezery po Haškovi či Sýkorovi, ukáže až čas.

HC ENERGIE KARLOVY VARY
Karlovy Vary se bezpochyby staly největším zklamáním extraligové scény. Po dvou výborných sezonách dopadl na lázeňské město stín neúspěchu. Jako kdyby byla zbrusu nová KV Aréna pro domácí hokejisty prokletá – Energetici se stali nejhorším mužstvem v tabulce domácích zápasů, mezi domácími mantinely si připsali jen osm tříbodových výher. Na místo vyřazovacích bojů se bil jeden z favoritů soutěže pouze ve skupině o udržení. Karlovarští se dokonce propadli na samé dno a najednou nabral barážový strašák reálnější podobu. Vary se ale včas probrali a vyválčily konečnou 13. pozici. Ke spokojenosti tu však bylo rozhodně daleko. Po zpackané sezoně se poroučeli trenéři Paleček s Hynkem a vedení jmenovalo do jejich funkce charismatického Antonína Stavjaňu. Ani hráčský kádr se nevyhnul několika změnám. Reprezentační zadák Němec vyzkouší štěstí v Rusku, do prvoligového Chomutova zamířili Zucker, Kuběna, Hluchý a Mucha, vedení rovněž nepočítá se službami Davida Hájka. Na poslední chvíli nečekaně opustili karlovarský kádr Rusové Žmajev s Boldyrevem. O góly Stavjaňova výběru by se znovu měli starat „karlovarské věže“ Kumstát se Skuhravým. Defenzivu vyztužil letošní mistr světa Petr Gřegořek, někdejší obránce pražské Slavie Sloboda a ostřílený finský zadák Kokko. Do útoku vedení ulovilo kanonýra Hrušku, zkušeného Petra Sailera či člena širší finské reprezentace Jesse Saarinena. Po dvou pohádkových sezonách Karlovy Vary znovu topili na dně extraligy. Ani příprava na letošní sezonu nepřinesla uklidnění, ba naopak. Karlovarský celek zatím se radoval pouze ve třech z deseti duelů. Vykročí Západočeši z šedého průměru v letošním ročníku?

HC KOMETA BRNO
Na startu druhé sezony mezi českou elitou mají v Brně smělejší cíle než 11. místo. Loni Kometa na extraligové scéně příliš nezářila, dlouho se beznadějně topila na posledním místě tabulky. Již po čtyřech kolech odvolalo vedení trenéra Kýhose, ale ani trenéru Jeřábkovi se dlouho nedařilo rozpohybovat zaseklý stroj. Až po vánocích se mužstvo vzchopilo a začalo pravidelně ukrajovat z velkého náskoku předposledního Kladna. Vzestup Brňanů pocítili soupeři především v permanentně vyprodané hale Rondo, odkud od 29. listopadu jezdili soupeři se sklopenou hlavou až do 5. března, kdy Kometa podlehla Karlovým Varům. V tragicky začínající sezoně nakonec mohli v Brně dosáhnou úspěchu v podobě předkola play-off, které uniklo Brňanům jen o vlásek. V následném play-out Brno jasně ukázalo, že do nejvyšší soutěže patří a vyválčilo konečnou 11. příčku. Po hororovém začátku panovala v Brně spokojenost. Kometa během léta 2010 výrazně posílila. Z kádru Ocelářů se do Brna stěhovalo trio Malec, Pospíšil a Balej. Největší úlovek však přilákali Moravané z týmu loňského finalisty. Do Moravské metropole se z Vítkovic stěhoval letošní mistr světa Marek Kvapil a robustní zadák Stehlík. V Brně uvítali také Veselého, Pospíšila a Radima Hrušku. Kometu sice opustili zkušení borci jako Novák, Varaďa, Šindel či Selingr, ale i tak by mohla Kometa s kvalitní gólmanskou dvojicí v zádech atakovat špici tabulky - tým na to rozhodně má!

HC MOUNTFIELD
Tradiční účastník naší nejvyšší hokejové soutěže chtěl v minulé sezoně útočit na čelo tabulky, ale realita byla zcela odlišná. Před novým ročníkem chtějí Jihočeši především předvádět pohledný hokej a naučit své fanoušky znovu chodit na hokej v hojnějším počtu. Zkušený tým působil po celou sezonu 2009/2010 nemastným dojmem. Nejvíce o sobě dal Mountfield vědět aférou Tomáše Kůrky ohledně snížení platu, po které se dostal vyhlášený snajpr přes tábor až do Slavie. Dlouhodobou část sezony zakončil Mountfield na 9. místě a v předkole se utkal s libereckými Tygry. Dramatická série se za stavu 2:2 na zápasy přesunula k poslední bitvě do liberecké Tipsport Arény, ale tam jihočeši totálně vyhořeli a po debaklu 1:9 ukončili ročník ostudou. Vedení konečná 9. příčka rozhodně neuspokojila a tak kádr Mountfieldu před letošní sezonou doslova vykrvácel. Hned 11 hokejistů si po radikálním řezu sestavou muselo hledat nové angažmá. Skončili dlouholeté opory Sailer, Vak Kotrla nebo Veselý, Slováci Melichárek s Hudcem či střelec Huml. Kádr doplnili na jihu Čech především z mladých a důrazných hokejistů. Do Budějovic putoval důrazný sparťan Langhammer, z Liberce centr Pavel Kašpařík, z prvoligového Ústí dvojčata Michal a Roman Pšurní, z dalekého Třince šikovný štírek Martynek. Největší rozruch ale způsobil jihočeský patriot Turek, který po přátelském utkání v Plzni nečekaně oznámil konec kariéry. Alfou a omegou mužstva tak budou výkony nové brankářské jedničky – mladíka Jakuba Kováře. Celek Budějovic změnil před novou sezonou tvář a jen těžko lze odhadovat jeho ambice. Skutečnou sílu omlazeného jihočeského týmu odhalí až ligové souboje.

HC OCELÁŘI TŘINEC
Třinečtí Oceláři jsou hokejovými odborníky i širokou veřejností pasováni na jednoho z favoritů na titul! Oceláři už v přípravě na novou sezonu ukázali, že to myslí s útokem na titul vážně. Už loni předváděli Slezané pohledný útočný hokej, který se musel divákům líbit. Dlouho však výkony Třince připomínaly houpačku. Později se ale hra Slezanů ustálila a usadili se na špici tabulky. Těžko odhadovat, kam by došli svěřenci Pavla Marka v play-off, kdyby narazili na jiného soupeře než nezastavitelné Pardubice. Navíc Oceláři možná konečně našli gólmanskou jistotu. Před sezonou byl Peter Hamerník pro české fanoušky velkou neznámou, ale v sezoně si svými výkony řekl nahlas o post brankářské jedničky. Slovenský gólman se nakonec podíval i na mistrovství světa, ale jako třetí brankář do bojů na ledě nezasáhl. Dařilo se i útočníkům. Dlouhodobě produktivní Ladislav Kohn nasbíral 54 bodů v 51 utkáních, tedy impozantní bod na zápas. Navíc v kádru Třinec vyrostl po přestupu ze Znojma forvard Martin Růžička. Objev sezony se stal takřka přes noc jedním z tahounů Třince. V kanadském bodování skončil na skvělém sedmém místě a dotáhl to až na světový šampionát v Německu, kde se stal prvním mistrem světa z Třince v historii. Třinecký kádr doznal v létě několika změn. Poprvé v kariéře opustil tým subtilní Martynek, do Komety se stěhovali Malec, Pospíšil a Balej. V Třinci už dále nepočítají se službami Andersonse, Platila, Kanka, Tomase a dalších, ale soupis odchodů vyvažuje listina nových hráčů. Ze zámoří se vrátil Dóczy, ze Sparty přišel slovenský zadák Hudec. Třinečtí také po vzoru Plzně sáhli do nižších zámořských soutěží, kde ulovili Lefebvreho a McGregora. Posilou bude určitě i rychlík Adamský či šikovný Slávista Havel. Největší přestupová bomba však vybuchla těsně před zahájením ligy. Defenzivu Třince vyztuží letošní finalista Stanley Cupu Lukáš Krajíček, který se nedohodl na smlouvě s Philadelphiíí a po 10 letech se vrací ze zámoří domů. Oceláři disponují vynikajícím kádrem: Vyrovnaná brankářská dvojice, pevná a konsolidovaná defenziva a především, smrtící útok! Jestli oceláři naplní papírové předpoklady, to odhalí až čas. Jisté je však jedno: Třinecký drak chystá zmrtvýchvstání!

HC SLAVIA PRAHA
Hokejová Slavia stojí na prahu nové éry – bez Beránka a Červenky. Po loňských bronzových medailích nečeká podle prognóz hokejových odborníků méně slavný z pražských „S“ ideální období. Slávisté nehráli v sezoně 2009/2010 kdovíjak oslnivý hokej, nedařilo se gólmanům, ale.... v jejím středu řádil fantom Červenka. Rodák z Prahy šokoval českou extraligovou scénu ziskem neskutečných 73 bodů v základní části, dalších 24 přidal v 16 vyřazovacích utkáních. Po sezoně jej bohužel pohltila ruská KHL. Hlavně jeho zásluhou se "sešívaní" probili z předkola až do semifinále, kde jejich naději na třetí finále v řadě utnuly Vítkovice. Vladimír Růžička už nemůže počítat se zkušenostmi olympijského vítěze z Nagana Josefa Beránka, jenž během léta oznámil konec kariéry. Růžičkovu družinu opustil také ostrostřelec Kůrka, kterého zklákala konkurenční Sparta či zadáci Drtina se Slobodou. Naopak sešívaný dres oblékne trio vítkovických hráčů Štefanka, Kuboš a Krenželok. Navíc Růžička konečně vyřešil pozici, kde Pražany tlačila v minulé sezoně bota. Mezi tyčemi dostane šanci někdejší reprezentant Kopřiva. Růžičkova parta sice nedisponuje hvězdným týmem, ale rozhodně bude jedním z černých koňů soutěže. Podle tendence z minulých tří let a zlaté, stříbrné a bronzové medaili lze letos očekávat ústup. Jak si povedou slávisté v dalším extraligovém ročníku?

HC SPARTA PRAHA
Pražský gigant si jako tradičně klade ty nejvyšší mety. Po třech hubených sezonách bez finále mají Pražané jediný cíl – vrátit mistrovský pohár zpátky do Prahy. Sparťanský management provedl před minulou sezonou gólmanskou rošádu, která se příliš nepovedla. Z Plzně se do hlavního města stěhoval Jan Chábera, opačným směrem se vydal Tomáš Pöpperle. Jenže Chábera neunesl v tlak a tíhu zodpovědnosti v ambiciózním týmu a trenéři brzy vsadili na věčného náhradníka Přikryla, zatímco se 26-letý budějovický odchovanec poroučel do prvoligového Chomutova. Sparta nezačala ročník podle svých představ, a tak se začala kývat židle pod trenérem Hynkem. Na jeho místo později přišli charismatičtí Volek s Holaňem. S Přikrylem v zádech a s novou trenérskou dvojicí začal pražský kolos šlapat a doplul do cíle základní části na pátém místě. Ve čtvrtfinále ale nestačila Sparta v sedmizápasovém thrilleru na pozdějšího finalistu z Vítkovic. Vedení začalo okamžitě po vyřazení shánět posily pro nadcházející ročník. V úvodu soutěže vypomůže sparťanům Duo Hlaváč, Hlinka. Mezi další ofenzivní úlovky Volkova výběru patří francouzský bijec Treille, nejlepší střelec uplynulého ročníku slovenské extraligy Marek Bartánus či zámořští zadáci Salcido s O´Brienem. Z týmu největšího rivala dorazil do Sparty ostrostřelec Kůrka. Největší žolík Pražanů je však Petr Ton. Loni suverénně nejlepší střelec O2 extraligy s 34 brankami budí u soupeřových golmanů hrůzu. Naopak v Holešovicích budou postrádat bodový příspěvek šikovného Tomáš Netík. Pražský velkoklub prahne po třech nepovedených letech po úspěchu. Jak dopadne letošní hon Sparty za titulem?

HC VAGNERPLAST KLADNO
Tradiční hokejová bašta v posledních letech živoří. Fanoušci na Kladně si již zvykli na boje o záchranu a výjimkou nebyl ani loňský ročník. Středočeši se hned v úvodu přilepili na dno tabulky, ale hlídali si pohodlný náskok na beznadějně poslední Kometu. Jenomže po Vánocích se Brnu podařilo dokonalé zmrtvýchvstání a kladenský náskok se každým kolem ztenčoval. Na svěřence Otakara Vejvody padla deka a po posledním 52. kole se krčili kladenští na samém chvostu tabulky se čtyřbodovým mankem. Naštěstí pro Kladno v existenčních bojích totálně selhala Mladá Boleslav a zkušený kladenský celek nakonec přeskočil i Karlovy Vary. V minulém ročníku se ukázalo, jak hodně chybí Kladnu góly Martina Procházky. Vyhlášený střelec tápal, velkou část sezony promarodil a branky střílel jen zřídka. Jeho hokejové dvojče Pavel Patera sám na všechno nestačil. Před sezonou 2010/2011 se museli na Kladně smířit s dalším odlivem výtečných hráčů, v první řadě odešel dirigent obrany František Kaberle. Novým pilířem defenzivy se má stát ex-slávista Drtina. Na Kladně už také nemohou počítat se službami šikovného Tomáše Horny či talentovaného zadáka Trončinského. Důraz do útočných řad by měla přinést dvojice Kotrla, Látal. Největší otazník visí nad klíčovým postem gólmana. Po odchodu někdejšího reprezentanta Kopřivy se o pozici jedničky popere Martin Falter s Lukášem Cikánkem. Kladno disponující nejméně zkušeným brankářským tandemem v lize je pasováno na největšího outsidera extraligy. Slávná léta hokejové bašty jsou již dávno minulostí, hokej na Kladně diváky netáhne. Tradičního účastníka elitní hokejové scény čekají těžké časy.

HC VÍTKOVICE STEEL
Od vítkovického celku se v letošním ročníku útok na špici tabulky neočekává. Před minulou sezonou považovali odborníci ostravské mužstvo za jednoho z favoritů. A jejich slova se naplnila. Hadamczikovi svěřenci působili kompaktním dojmem v čele s vycházející hvězdou Štěpánkem. Mužstvu se dařilo celou základní část a do cíle dlouhodobé soutěže dorazilo na čtvrté pozici. V play-off poslali Ostravané na dovolenou oba pražské týmy. Nejprve ve čtvrtfinále udolali v napínavé sedmizápasové sérii Spartu a v semifinále ukončili slávistický sen o třetí finálové účasti v řadě. Až ve finále převálcoval Hadamczikovi muže rozjetý pardubický stroj. Po úspěšné sezoně však nezůstal ve Vítkovicích kámen na kameni. Brzy po play-off se potvrdily spekulace o odchodu tria Kuboš, Krenželok, Štefanka do Slavie. Nejcitelnější ztrátou je nepochybně odchod reprezentačního brankáře Štěpánka, který svými výkony udivoval extraligu. Mladičký brankář se vydává na ruskou misi do Petrohradu. Odešli také dva klíčoví zadáci Stehlík se Sičákem, v útoku již nemůžou v Ostravě počítat s góly reprezentanta Kvapila. Úlohy dirigenta obranných řad by se měl chopit Marek Malík. Ostravanům se podařilo do branky získat zkušené duo Málek, Prusek a do ofenzivy Slováky Húževku, Tomase a kanonýra Hunu, ale celkově vzato kádr finalisty před novou sezonou oslabil. Vítkovice loni nastavili laťku a před překopaným týmem stojí letos velká výzva - i po odchodu největších opor se porvat o čelo tabulky.

PSG ZLÍN
Nenápadný celek Zlína i po loňském vyřazení ve čtvrtfinále zůstal naprosto pohromadě. Těžko byste v českých luzích a hájích hledali kompaktnější a sehranější tým než je Zlín. V kolonce příchozích hráčů figuruje jediné jméno – Tomáš Sýkora, totéž však platí o hráčských odchodech – Jaroslav Kristek. Skvěle sehraný zlínský celek šlapal i v loňské sezoně jako hodinky. Valašský tým nakonec vybojoval po 52 kolech druhou pozici a ve Zlíně se nahlas mluvilo o titulu. Jenže V play-off přišlo rychlé vystřízlivění a hořký konec. Zlín si vylámal zuby na pražské Slavii a musel brzy na dovolenou. Kouč Venera chce znovu sázet na pevnou defenzivu podpořenou výtečným mladíkem Sedláčkem v brance. A když se připojí důraz v útoku, může se znovu pohybovat na čele tabulky. Mezi klíčové muže venerovy družiny patří patrioti Hamrlík, Balaštík a Leška. Ale nenechte se zmást! Zlín se nespoléhá jen na zmíněné trio. V loňské sezoně se dařilo i Köhlerovi, Sivákovi nebo ex-plzeňskému Důrasovi. A také rostoucímu talentu zlínského hokeje Romanu Vlachovi. Navíc Trenér Venera je skutečná extratřída, což dokázal i v Karlových Varech. Pokud budou jeho svěřenci dbát na pevnou defenzivu a bude se dařit útočníkům, mohli by ve Zlíně znovu myslet hodně vysoko.

1 komentář:

  1. Už abychom se jeli s manželem skutečně podívat někam do Ameriky na NHL a nedívali se na to jen přes ten displej a nebo přes monitor. Člověku to hodně dá když vidí tak atraktivní zápasy živě.

    OdpovědětVymazat