Prohledat tento blog

sobota 7. srpna 2010

Po prohře v Istanbulu Plzeň v poháru končí


Fotbalisté Viktorie Plzeň se probojovali do pohárové Evropy po 39 letech, jejich účinkování ale skončilo již ve třetím předkole. Po remíze v Praze na Letné 1:1 podlehli Západočeši v odvetě Turkům před 31 000 diváky vysoko 0:3 a jejich anabáze v poháru skončila. „Černí orli" začali soupeře smažit ve svém kotli už od úvodního hvizdu. Ve druhé minutě vytlačil Krbeček neposednou střelu Delgada z přímého kopu a průnik Quaresmy na poslední chvíli zastavil obětavým zákrokem Bystroň. Po dvou nebezpečných akcích Besiktase začali vystrkovat růžky i západočeši. Vědomi si skutečnosti, že k postupu musí skórovat, předvedli několik bleskových výpadů. Petržela prošel defenzivou Turků, ale jeho střelu odvrátili domácí na roh. Pavel Horváth pak přestřelil z přímého kopu domácí svatyni. Následný výpad Limberského skončil druhým rohem Viktorie. Jedenatřicet tisíc domácích diváků si mohlo oddechnout v 25. minutě. Po centru plzeňského kapitána Horvátha nejistý brankář Arikan promáchl, Kolář však nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče. Poté Limberský dvakrát ostře atakoval portugalskou hvězdu Quaresmu a rozhodčí výtahl žlutou kartu. První zlomový moment utkání se odehrál ve 32. minutě. Po nedorozumění Krbečka s Navrátilem se dostal do breaku Quaresma a Navrátil musel zatáhnout za záchranou brzdu. Belgický sudí Nzolo vytáhl nekompromisně červenou kartu. Besiktas sevřel hosty do dusivých kleští a ve 38. minutě stadion explodoval nadšením. Portugalský sniper Quaresma zpracoval kolmou přihrávku a nechytatelnou střelou poslal Besiktas do vedení. A na stadionu mohlo být ještě veseleji. Nejlepší střelec v historii klubu Bobo vypálil z hranice vápna. Krbeček střelu vyrazil pouze nad sebe, ale míč vyhlavičkoval na poslední chvíli Limberský. V závěru prvního dějství zahrozila Plzeň, Jiráček ale sám proti strážci turecké svatyně neuspěl. Akcie Viktorie na postup se výrazně snížily v 52. minutě. David Limberský znovu fauloval Quaresmu a musel předčasně pod sprchy. Výhodu dvou mužů v poli využili Turci o šest minut později. Neúnavný Portugalec Quaresma našel přesným centrem úplně osamoceného Delgada, jenž se nemýlil. Západočechům rychle ubývaly síly, a tak poslední hřebíček do jejich rakve zatloukl obloučkem z dvaceti metrů Filip Hološko. Kouč Viktorie Vrba neskrýval po utkání zklamání. „Utkání se mi hodnotí velice špatně. Ne, že bychom ho nezvládli, ale vyloženě jsme si ho pokazili sami. Když jsme hráli o jedenácti, nic jsme Besiktasu nedovolili. Vyloučením a naší hrubou chybou se zápas otočil v náš neprospěch."

Besiktas Istanbul – FC Viktoria Plzeň 3:0 (1:0). Branky: 38. Quaresma, 58. Delgado, 71. Hološko. Rozhodčí: Nzolo – D. Bruyn, Gerard (všichni Belgie). ŽK: Güven – Limberský, Rezek. ČK: 32. Navrátil, 52. Limberský. Diváci: 31 000.

Besiktas: Arikan - Güven, Zápotočný, Toraman (46. Ferrari), Uzülmez – Quaresma, Necip, Ernst, Delgado (60. Tabata), Hološko – Bobo (68. Nihat). Trenér: Bernd Schuster.

Viktoria: L. Krbeček – Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský – Petržela (75. Hruška), Rada, Horváth (83. Rýdel), Kolář (75. Hájovský), Jiráček – Rezek. Trenér: Pavel Vrba.

Žádné komentáře:

Okomentovat