Prohledat tento blog

pondělí 30. srpna 2010

Čeští lékaři vybojovali v Irsku zlaté medaile

Dlouhých jedenáct let usiloval tým českých lékařů o zlaté medaile na mistrovství Evropy nemocničních týmů Eurospital a za tu dobu dosáhl nejlépe na druhé místo. Českému týmu se to podařilo paradoxně až při posledním startu na Eurospitalu. V irském Dublinu porazili Češi ve finále Itálii trefou Františka Šambergra 1:0. Český tým totiž už před odletem do Dublinu ohlásil, že kvůli přibývajícímu věku bude letošní účast jejich poslední. „Chtěli jsme se probojovat mezi poslední čtyři týmy, abychom svým nástupcům zajistili nasazení do skupiny pro příští ročník. Ale kdyby mi někdo řekl, že při svém posledním startu turnaj vyhrajeme, tak bych mu nevěřil,“ řekl bezprostředně po finálovém zápase šťastný kapitán Jiří Chvojka. Český tým tvořený především lékaři Fakultní nemocnice v Plzni obsadil ve skupině druhou příčku za Itálií jen kvůli menšímu počtu vstřelených branek. Český celek zdolal 1:0 Skotsko, obhájce titulu Irsko, Belgii a bezbrankovou remízou skončili duely s Itálií a Nizozemskem. V semifinále narazili Češi na favorizované Slovinsko, loňského finalistu Eurospitalu. Slovinci dvakrát vedli, ale Češi v obou případech dotáhli jednogólové manko. O postupu nakonec rozhodli penalty, kde měli čeští lékaři pevnější nervy a vynikajícího brankáře Šteffela. Ve finále čekala Čechy opět Itálie. Soupeř měl technicky navrch, ale dobře organizovaná česká definziva mu nedovolila skórovat. Klíčový moment zápasu tak přišel ve druhé půli. Zlatý gól trefil někdejší fotbalista plzeňské Viktorie František Šamberger, se čtyřmi zásahy nejlepší střelec týmu. Největšími oporami zlatého mužstva byli bezesporu brankář Karel Šteffel, v obraně dominoval trenér ženského juniorského týmu Viktorie Plzeň Karel Fajfrlík a v ofenzivu táhli bývalí ligoví fotbalisté Jiří Chvojka a František Šamberger.

Sestava ČR
Karel Šteffel – Vladimír Špidlen, Karel Fajfrlík, Martin Kulhánek, Karel Havlíček, Josef Reidl, Ivo Bernát, Dalibor Blecha, Jan Opatrný, František Šamberger, Pavel Rokyta, Jiří Chvojka, Martin Matějovič, Ivan Novák.
Manažer týmu: Jiří Šourek.
Vedoucí mužstva: Václav Havlíček

Semifinále: ČR – Slovinsko 2:2 (na penalty: 4:3), Itálie – San Marino 2:0.
Finále: ČR – Itálie 1:0.

Konečné pořadí Eurospitalu: 1. ČR, 2. Itálie, 3. Slovinsko, 4. San Marino, 5. Irsko, 6. Slovensko, 7. Nizozemsko, 8. Švédsko, 9. Skotsko, 10. Německo, 11. Anglie, 12. Belgie.

Žádné komentáře:

Okomentovat