Prohledat tento blog

pátek 30. července 2010

Kvalitní výkon Viktorie na výhru nestačil


Fotbalisté Viktoria Plzeň včera vstoupili do pohárové Evropy soubojem s tureckým Besiktasem. V bezmála stoleté historii klubu se včerejšímu střetnutí s tureckým gigantem mohou rovnat pouze dva souboje. V roce 1935 nastoupila Viktoria v tehdy nejprestižnější evropské soutěži proti Juventusu Turín a v roce 1971 v Poháru vítězů pohárů proti Bayernu Mnichov. Utkání třetího předkola Evropské ligy začalo tlakem Západočechů, kteří se slavného soupeře rozhodně nezalekli. Plzeňští fotbalisté, kteří kvůli nevyhovujícímu stadionu museli utkání odehrát v Praze na Letné, Turky zaskočili aktivní hrou. Hostujícího gólmana Arikana poprvé protáhl po Petrželově pasu kapitán Horváth. O chvíli později se plzeňský kapitán pokusil Arikana překvapit z velké dálky, míč skončil jen několik decimetrů nad břevnem. Besiktas poprvé zazlobil po čtvrt hodině hry, Nobre však nůžkami minul levou tyč Krbečkovy branky. V 26. minutě vyšrábl turecký brankář konečky prstů hlavičku Rezka. O dvě minuty později se už mohla Plzeň radovat. Po skvěle sehraném signálu našel špílmachr Horváth úplně osamoceného Davida Limberského, který nekompromisní dělovkou otevřel skóre. Plzeň si vyvářela jednu šanci za druhou. Tváří v tvář strážci turecké svatyně se neprosadil kanonýr Rezek a Bystroně v jasné šanci přidržel turecký obránce tak, že stoper Plzně na míč nedosáhl. Tři minuty před koncem první půle pálil z přímého kopu kat Čechů Nihat, jeho ránu tečoval Nobre pouze do břevna. O chvíli na to už doopravdy udeřilo. Při souboji Quaresmy s Rajtoralem nejprve fauloval Portugalec, Rajtoral se rychle zvedl z trávníku a Quaresma šikovně upadl přes jeho nohu. Sudí Gomez nařídil pokutový kop, který chladnokrevně proměnil Delgado. „Je to škoda, měli jsme tři velké šance. Chtěli jsem je zaskočit, což se povedlo, ale bohužel srovnali z vymyšlené penalty. Mělo to tam padnout, je to obrovská škoda. První půle byla náročná, hodně jsme běhali, po přestávce už to asi nepodcení," prohlásil po první půli střelec úvodní branky Limberský. A měl pravdu. Ve druhém dějství bylo o poznání méně šancí, zkušení hosté v poklidu hlídali pro ně přijatelnou remízu do odvety. . „Trošku jsme doplatili na to, že jsme hráli poháry po dlouhé době. Nedali jsme bohužel další gól, penalta byla velice přísná. Zasloužili jsme si vyhrát,“ neskrýval zklamání kouč Viktorie. Výkon svých svěřenců však pochválil. Český legionář ve službách Besiktase Tomáš Sivok přiznal: „Musíme být za ni rádi, mohli jsme v poločase prohrávat 0:3."

FC Viktoria Plzeň – Besiktas Istanbul 1:1

Branky: 28. Limberský – 43. Delgado z PK. Rozhodčí: Gomez – Galindo, Martinez. ŽK: Rajtoral – Sivok, Delgado Uysal. Diváci: 5875.

Viktoria: Krbeček – Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský – Petržela (91. Hájovský), Rada, Horváth, Kolář (67. Střihavka), Jiráček (86. Hruška) – Rezek.

Besiktas: Arikan – Guven, Sivok, Toraman, Üzülmez – Hilbert (67. Tabata), Ernst, Delgado, Quaresma – Nihat (46. Uysal), Nobre (77. Da Silva).

Žádné komentáře:

Okomentovat