Prohledat tento blog

neděle 22. května 2011

Přepište dějiny!


Společný sen plzeňských hráčů a fanoušků se naplnil. Fotbalisté Viktorie Plzeň získali poprvé ve své stoleté historii titul mistra ligy! Poslední krok za českým primátem ušli Vrbovi svěřenci ve včerejším souboji s ostravským Baníkem, který přehráli jasně 3:1.

Výhra nad letos průměrnou Ostravou se však nerodila lehce. Už v 5. minutě šli totiž Moravané do vedení po přímém kopu Lukeše, který nešťastně tečoval za Pavlíkova záda Limberský. Úvod jak z hororu... Ve Štruncových sadech nastalo hrobové ticho, ale plzeňský expres se vykolejit nenechal. Domácí borci odstřelovali hostující svatyni ze všech možných i nemožných pozic, ale kýžená trefa nepřicházela. Nejblíže k vyrovnání byl Rezek, ale ve vyložené šanci přestřelil.

Vysvobození přinesla až 25. minuta a milimetrová rána Petra Jiráčka. Na jeho přízemní střelu placírkou nemohl brankář Pietrzkiewicz dosáhnout. A po půl hodině hry už zaplavila Štruncovy sady fotbalová euforie. Jak se nakonec ukázalo, zlatý gól trefil Marek Bakoš. V závěru prvního dějství mohl pečetit titul Kolář, ale ostravský gólman se vyznamenal.

V úvodu druhé půle částečně rezignovali Západočeši na ofenzivní snažení a Baník několikrát zahrozil, mistrovskou radost Viktorii už ale nepokazil. Naopak definitivní tečku za plzeňským tažením napsal tak trochu symbolicky kapitán Horváth, a to jak jinak než z přímého kopu. Plzeňským stadionem probíhaly mexické vlny a neslo se hlasité mistři, mistři!

Fotbalová Plzeň to dokázala. Po fantastickém podzimu, kdy se plzeňský stroj prakticky nezadrhnul, dokázala Plzeň na jaře uhájit svůj náskok před Spartou a získat na západ Čech historický úspěch. Viktoria si tak řekla o místo v pohárové Evropě, kde změří síly s nejlepšími celky ze starého kontinentu. A rozhodně není bez šance...

Žádné komentáře:

Okomentovat